Zo leg je visgraat parket of laminaat

Houten Vloer

Wist je dat visgraat parket nog altijd razend populair is? Visgraat is een bepaalde manier om parket of een ander vloertype te leggen. Het kan ook met hout of laminaat. De ‘visgraat’ slaat op het patroon waarin je de planken op de vloer plaatst. Het is een manier om die houten vloer een uniek uiterlijk te geven. Het kost echter ook meer tijd en is iets duurder. Je kunt er daarom ook voor kiezen om je visgraat vloer zelf te leggen.

  • Hoe pak je dat aan? 

Met parket is het misschien iets lastiger, maar het kan. Met laminaat is zelf een visgraat vloer leggen nog het beste te doen. Een goede voorbereiding en nauwkeurig werk zijn hierin belangrijk. Je begint altijd bij de ondergrond. Is deze voldoende droog en is het oppervlak egaal? Dan pas kan het leggen beginnen. Het is ook belangrijk dat je hiervoor al de vloer hebt laten acclimatiseren. Hout kan wanneer je het uit de verpakking haalt nog uitzetten dus je moet de planken tenminste 48 uur uit de verpakking in de ruimte laten liggen. De ondergrond moet bovendien niet alleen egaal maar ook schoon zijn. 

Houten Vloer

De ondervloer

Als je klaar bent om te beginnen met leggen dan is eerst de ondervloer aan de beurt. Bedek de vloer met een stuk ondervloer en snijd dit op maat. Daarvoor kun je bijvoorbeeld een schaar of stanleymes gebruiken. Daarna kan het echte leggen beginnen.

Een starterspunt

Soms krijg je bij een vloer een starterspunt meegeleverd om het visgraat patroon beter mogelijk te maken. Dat is handig voor iedereen die dit voor het eerste doet. Je verbindt 3 linker delen en 3 rechter delen met elkaar. Teken dit af vanaf links naar rechts. Vanuit deze punt kun je verder gaan met leggen tot je het einde bereikt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *