Waarom is het verstandig om een verkoopmakelaar in te schakelen?

  • door

Een makelaar kun je inschakelen als je een huis wil kopen of wilt verkopen. Er zijn natuurlijk veel do’s en don’ts als het om huizen (ver)kopen aankomt, maar het kiezen van de juiste makelaar is misschien wel het belangrijkste.

Waarmee helpt een makelaar als je een huis wilt verkopen?

Een verkoopmakelaar kan je helpen van A tot Z bij het verkopen van een huis. Wat een makelaar exact voor je kan betekenen hangt uiteindelijk af van je wensen. De begeleiding begint al vanaf het moment dat jij je woning in de verkoop wilt zetten. Een verkoopmakelaar begint met een vooronderzoek, hierin kijkt hij of zij naar verschillende factoren. Er wordt gekeken naar de gegevens in het Kadaster van je woning en er wordt onderzocht tegen welke prijzen gelijkwaardige huizen zijn verkocht in de buurt. Daarnaast wordt er in dit vooronderzoek gekeken naar eventuele bijzonderheden in het bestemmingsplan. Het kan namelijk zijn dat er in de plannen staat dat er over 3 jaar een snelweg wordt aangelegd die vlak langs jouw potentiële nieuwe stulpje komt te liggen. Dit kan natuurlijk een enorme invloed hebben op de prijs.

Vaststellen van de vraagprijs

Het vaststellen van de vraagprijs is ook afhankelijk van de wensen van de verkoper. Heb je alle tijd om je huis te verkopen, dan kan je misschien een hoge prijs hanteren en rustig afwachten. Heb je minder tijd en wil je het liefst zo snel mogelijk je woning verkopen, dan is het misschien beter om het tegen een scherpe vraagprijs aan te bieden. Een makelaar kan je helpen bij het maken van de juiste keuze en bij het vaststellen van een goede vraagprijs

Biedingen en verkoop

Wanneer er een koper is die geïnteresseerd is in jouw huis, dan onderhoudt de verkoopmakelaar het contact. Als de makelaar een bod krijgt, zal deze contact met jou opnemen om het bod voor te leggen. Als er een akkoord is bereikt over het eindbod, dan stelt de makelaar het koopcontract op. Hierin is vaak een termijn opgenomen waarin de koper nog van de koop af kan zien. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als de koper geen financiering kan verkrijgen via zijn of haar bank. Een dergelijk termijn kan oplopen van 4 tot 6 weken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *