Tips bij de onderhandeling voor de aanschaf van je huis

  • door

Misschien heb je jouw nieuwe droomhuis gezien. Dat huis wat helemaal vrijstaand tussen de weilanden staat of net dat ene appartementje in de binnenstad van de prachtige stad waar je graag wilt wonen. Ieder mens heeft andere wensen als het gaat om de aanschaf van een huis. Wat we echter allemaal wel gemeen hebben, is dat we niet teveel geld willen betalen. Liever nog: we willen huis zo goedkoop mogelijk aanschaffen.

Dat is ook niet zo gek, want een huis kost veel geld en je zit een groot deel van je leven vast aan een hypotheek die je in de meeste gevallen maandelijks moet aflossen. Dat zijn maandelijks flink wat lasten die je moet dragen.

Je wilt dus een zo laag mogelijke prijs voor het huis dat je wilt gaan kopen. Hieronder lees je een aantal tips die je kunt gebruiken tijdens de onderhandeling om de prijs te doen laten zakken.

  1. Goed rondkijken tijdens de bezichtiging

De bezichtiging is de kans om goed rond te kijken in het huis. Is het huis wel het bedrag waar dat wordt gevraagd? Zie je zaken die er voor kunnen zorgen dat je wat ‘van de prijs af kunt praten’? Goed rondkijken, opnemen en het liefst: noteren!

  1. Doe een bod en leg dit uit

Wanneer je een bod hebt gedaan, moet je dit goed kunnen onderbouwen. Zeker als het bod ver onder de vraagprijs zit. Vertel wat je is opgevallen en waarom in jouw ogen daardoor de prijs moet zakken.

  1. Blijf beleefd

Iemand die zich als een heer gedraagt in de onderhandeling, heeft een grotere kans van slagen dan iemand die zich gedraagt als een onbenul. Altijd netjes en beleefd blijven dus!

  1. Wees niet te enthousiast

Als je te enthousiast bent, kan dat er voor zorgen dat de verkoper het gevoel krijgt dat je het huis zeker wilt hebben en niet gaat zakken met de prijs. Verberg dus je enthousiasme, hoe lastig dat misschien ook is.

Met deze tips zorg jij ervoor dat de prijs van het huis gegarandeerd zal gaan zakken!

Bron: Makelaar ‘t Harde