Je huis laten taxeren: wat en waarom?

Je huis laten taxeren; wat is het precies en waarom zou je het doen? Je komt er meer over te weten in dit artikel!

Wat is een huis taxatie?

Bij een taxatie wordt de (verkoop)waarde van een huis bepaald. Dit gebeurt door een deskundige zoals een makelaar van ludovandereijken.nl. Bij een taxatie wordt op verschillende dingen gelet, zoals het soort huis, de grootte ervan, de staat en de omgeving. 

Waarom je huis laten taxeren?

Er zijn verschillende redenen om je huis te laten taxeren, waaronder:

Het verkrijgen van een hypotheek

Wanneer je een huis koopt dien je hiervoor een hypotheek af te sluiten. Voor het verkrijgen van een hypotheek dient er een taxatie uitgevoerd te worden. De hypotheekverstrekker wil namelijk weten wat jouw nieuwe woning waard is. Het bedrag dat uit de taxatie komt mag niet te veel afwijken van het bedrag waarvoor je een hypotheek aanvraagt. Deze taxatie dient door een derde/onafhankelijke taxateur uitgevoerd te worden. Dit mag dus niet de makelaar zijn die bij de koop of verkoop van het huis betrokken is. 

Het oversluiten van een hypotheek

Ook voor het oversluiten van een hypotheek dien je een taxatie uit te laten voeren. 

Het bepalen van de verkoopwaarde

Een andere reden om een taxatie uit te laten voeren is om de juiste verkoopwaarde van je woning te bepalen. Niemand wil zijn of haar huis immers voor te weinig verkopen, maar ook een te hoge vraagprijs is niet handig. Daarom is een goede taxatie van cruciaal belang bij het verkopen van je huis. 

De aankoop van een nieuw huis

Ook voor de aankoop van een nieuw huis kun je een taxatie uit laten voeren. Zo kun je checken of de vraagprijs overeenkomt met de waarde. Niemand wil tenslotte teveel betalen voor een nieuw huis! Wanneer de getaxeerde waarde lager uitvalt dan de vraagprijs, kun je dit gebruiken tijdens de onderhandelingen. 

De boedel verdelen

Wanneer een stel dat samen een huis bezit wilt gaan scheiden, zal de boedel verdeeld moeten worden. Ook hiervoor is het handig om de waarde van de woning te bepalen door middel van een taxatie.