Gietvloeren hebben vele voordelen, maar zijn er ook nadelen?

  • door

Als je informatie probeert in te winnen over gietvloeren, dan zijn het vooral de voordelen die je te horen krijgt. En deze zijn er in overvloed, want gietvloeren zijn hygiënisch, stijlvol, naadloos, veelzijdig, sterk, duurzaam en perfect te combineren met vloerverwarming. Elke medaille heeft echter een keerzijde en ook een gietvloer heeft nadelen die kunnen worden genoemd. Deze nadelen kunnen ervoor zorgen dat je toch liever een andere vloersoort kiest. Het is altijd goed om alle kanten van het verhaal te bekijken voordat je een aankoop doet. Daarom bespreken we hier de nadelen van de gietvloer.

Gietvloeren zijn duur

Eén van de nadelen die veel genoemd wordt over gietvloeren is dat ze duur zijn. Gemiddeld liggen de prijzen inderdaad hoger dan voor de meeste vloerbekledingen en kun je rekenen op 80 tot 120 euro per vierkante meter. Hier staan wel een aantal zaken tegenover waardoor de gietvloer op de lange termijn niet zo prijzig is:

  • Een gietvloer gaat erg lang mee en de levensduur die gegeven wordt is 50 jaar. Zorg je goed voor je vloer dan is dat langer. Na je initiële investering hoef je je vloer dus mogelijk nooit meer te vervangen.
  • Er zijn ook goedkopere gietvloeren te krijgen, zoals steentapijt, troffelvloer en marmertapijt. Prijzen beginnen al bij 30 euro per vierkante meter.
  • Je hoeft na het leggen ook nauwelijks meer te investeren in onderhoud. Een dweil, een bezem, een stofzuiger en vloerreiniger zijn de enige producten die je daarvoor nodig hebt.

Het leggen van een gietvloer levert veel overlast op

Gietvloeren worden gelegd in verschillende lagen. Er is een egalisatielaag, een laag met de kleur en een toplaag en vaak komen daar nog meer lagen bij. Elke laag moet ongeveer 16 uur drogen en je kunt dus rekenen op een dag per laag. Gemiddeld heeft een specialist vijf dagen nodig om je gietvloer te leggen en tijdens die dagen moeten de ruimtes helemaal leeg zijn en mag je deze niet betreden. Dat levert inderdaad overlast op en die week kun je even niet van je huis of ruimtes gebruik maken. Als je weet dat je daarna zeker 50 jaar geen nieuwe vloer meer hoeft te leggen, is dat een kleine opoffering. Er worden ook steeds meer gietvloeren ontworpen die wel snel gelegd kunnen worden, dus dit nadeel bestaat over een korte tijd misschien wel helemaal niet meer.

Een gietvloer is lastig te repareren

Als je gietvloer vakkundig gelegd is, dan is de kans dat deze defect raakt minimaal. Alleen als er een fout is gemaakt, zoals de verkeerde harssoort bij vloerverwarming of een slechte ondergrond, kunnen gietvloeren scheuren of barsten. Reparatie is dan om het naadloze karakter inderdaad erg lastig en dat blijft later vaak ook zichtbaar. Kies je voor een vakkundige en erkende specialist die een goede garantieregeling aanbiedt en kwaliteit levert, dan zou je als het goed is geen reparatie nodig hebben. Slijtage, deukjes en krasjes zijn altijd weg te werken met een nieuwe toplaag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *