Een woning kopen: waarom is een notaris nodig?

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat mensen ervoor kiezen om een woning te kopen in plaats van huren. Een koophuis heeft dan ook veel voordelen ten opzichte van een huurhuis. Wanneer je een woning wilt kopen, dan moet je altijd contact op nemen met een notaris. Deze notaris is namelijk nodig om officiële documenten voor de overdracht op te stellen.

De akte van levering

Om ervoor te zorgen dat jij de echte eigenaar van de woning wordt, moet de notaris een akte van levering opstellen. Deze akte van levering wordt gemaakt aan de hand van de eerder ondertekende koopakte. Hierbij doet de notaris ook een onderzoek naar de achtergrond van jou en naar die van de koper. In de akte van levering zal dus staan wie de nieuwe eigenaar van de woning is en of er een eventuele verdeling is.

De hypotheekakte

Wanneer je een hypotheek moet afsluiten om de woning te betalen, moet er ook een hypotheekakte worden opgesteld door de notaris. Om dit te kunnen doen worden de financiële stukken van de geldverstrekker gebruikt. In deze akte staan alle afspraken die jij samen met de hypotheekverstrekker hebt gemaakt. Je bent dan ook verplicht om je aan deze afspraken te houden. Wanneer dit niet gebeurt, hebben ze het recht om je onderpand te verkopen.

De kosten

Elke notaris kan zijn eigen prijzen bepalen. Meestal ben je rond de 1000 á 1500 euro kwijt wanneer je een woning koopt. Om de goedkopster notaris in Rotterdam of de goedkoopste notaris in Amersfoort te kunnen vinden is het belangrijk om de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken. Dit kan je tegenwoordig eenvoudig doen online.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *