5 tips bij het kiezen van een verkoopmakelaar

  • door

Bij het te koop zetten van een huis komen een hoop dingen kijken. Een goede makelaar is daarom een must. Maar hoe kies je nou eigenlijk een goede makelaar? Lees snel verder voor de vijf tips. 

1) Vergelijk makelaars 

Nodig altijd meerdere makelaars uit voor je een keuze maakt. Elke makelaar heeft een andere manier van aanpak en ook andere tarieven. Kies een makelaar die goed bij jou past.  

2) Stel de juiste vragen 

Als je in gesprek gaat met de makelaars wil je een duidelijk beeld van ze krijgen. Vraag naar de belangrijkste zaken en zit dit op een rijtje. Denk hierbij aan de geschatte verkoopwaarde van een woning, de tijd waarin ze denken het huis te verkopen en natuurlijk de kosten.  

3) Persoonlijke klik 

Daarnaast is een goede klik heel belangrijk. Je gaat samenwerken met de makelaar, dus het is fijn als je op één lijn zit. Duidelijke communicatie is belangrijk. Ga ook na of de makelaar goed begrijpt wat jij graag wil. Verder moet de makelaar geïnteresseerden uiteindelijk rondleiden, dus het is belangrijk dat deze een goed gevoel afgeeft.  

4) Kies een makelaar die is aangesloten bij brancheorganisatie VBO, VastgoedPRO of NVM  

Door te kiezen voor een van deze verkoopmakelaars heb je zekerheid van kwaliteit. De organisaties toetsen hun leden hier namelijk op. Op de websites van de organisaties kun je zien welke makelaars zijn aangesloten. Vaak hebben de makelaars dit zelf ook op hun website aangegeven.  

5) Tarieven en voorwaarden 

De prijs is natuurlijk ook een belangrijke factor bij het kiezen van een makelaar. Zoals eerder al benoemd heeft elke makelaar andere tarieven en voorwaarden. Vaak verschillen de hoogte van de courtage en de opstartkosten per makelaar. De courtagekosten zijn een percentage van de vraagprijs. Deze percentages kunnen flink uiteenlopen. De opstarten kosten, de naam zegt het eigenlijk al, zijn de kosten die gemaakt worden bij de opstart. Denk hierbij aan het inhuren van de fotograaf en het plaatsen van de woning op diverse sites. Ook deze kosten lopen uiteen per makkelijker. Vergelijk dit dus tussen de verschillende aanbieders. 
Ook de voorwaarden zijn belangrijk om te bespreken. Denk hiervoor bijvoorbeeld aan wat de financiële consequentie is bij intrekking van de verkoopopdracht.  

Kies nu de juiste makelaar 

Als je deze tips doorloopt moet het goed komen met het kiezen van een makelaar. Veel succes gewenst met kiezen van de makelaar en hopelijk verkoop je het huis snel!